Alle fortjener en trygg hverdag. Hjelp oss å gjøre det mulig.

Bli medlem Lær mer om epilepsi

Alle fortjener en trygg hverdag. Hjelp oss å gjøre det mulig.

Bli medlem Lær mer om epilepsi

Tredje utgave av EpilepsiNytt

11.10.2018

Denne utgaven er et forskningsnummer med intervjuer av ledende nevroforskere, en brukermedvirker og om forskningsresultater.

Ideen om et forskningsnummer kom til da det ble kjent at John-Anker Zwart sammen med andre søker om midler fra Forskningsrådet til et hjerneforskningssenter. Hjerneforskning er i vinden, og vi fikk høre fra noen av Norges ledende nevroforskere om gliaceller, epigenetikk og andre forskningsområder som de norske forskerne fokuserer på.

Brukermedvirkning er et relativt nytt begrep. John-Anker Zwart sier det gjør forskningen mer pasientnær, at man må tenke ute av boksen og at forskningen lettere kan formidles til pasienten. Mette Holtmoen er en av Spesialsykehuset for Epilepsis utvalgte brukerrepresentanter. Hun har hatt epilepsi siden hun var 6 år, vært innlagt på samtlige poster på sykehuset og i noen tilfeller i mange måneder. Mette har valgt å takke ja til å være brukermedvirker fordi hun tror behandlingen man mottar kan bli bedre av slikt.

I Norsk Epilepsiforbunds Forskningsfonds styre sitter Sven Inge Sunde. Sammen med de andre i styret vurderer han hvilke forskningsprosjekter som skal tildeles midler. Med bakgrunn fra akademia og forskning, i tillegg til å være pårørende har Sunde en god forutsetning for å gjøre gode vurderinger.

Tre kvinnelige forskere har prosjekter som går på epilepsi. Kari Aaberg fra Spesialsykehuset for epilepsi har utført en epidemiologisk studie av barneepilepsi. Hennes kollega Magnhild Kverneland har funnet at Modifisert ketogen diett kan hjelpe voksne som har vanskelig kontrollerbar fokal epilepsi. Kjersti Nesheim Power har skrevet doktorgrad om kognitiv svikt ved status epilepticus.

Ellers er de faste innleggene forskningsnytt, eldrespalten og informasjon fra NEFU med, i tillegg til reportasjer fra sommerens leirer og konferanse om epileptologi, blant annet.

Husk at du også kan lese bladet elektronisk på medlemssidene.

Share Share Share

Det siste året har våre medlemmer bidratt til:

450

tusen kroner til forskning

122

politiske henvendelser

1882

personer har mottatt rådgivning

162

kurs og aktiviteter

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS