Årets første EpilepsiNytt er på vei

06.03.2024

Årets første utgave av medlemsbladet EpilepsiNytt er på vei til medlemmene våre. Denne gangen tar vi opp et alvorlig tema som det ikke snakkes så mye om, nemlig SUDEP (plutselig uventet død ved epilepsi). Vi spør blant annet: Hvorfor får mange så lite informasjon om SUDEP? Hvem er i risikosonen for SUDEP? Og hvordan kan man forebygge SUDEP?

Flere studier viser at det store flertallet av mennesker med epilepsi ønsker informasjon om SUDEP, men mindretallet blir informert. EpilepsiNytt har snakket med overlege Oliver Henning ved Spesialsykehuset for epilepsi. Han forteller oss det alle bør vite om SUDEP.

Vi har snakket med Mona Varsi som mistet datteren i SUDEP for seks år siden. Datteren mente at epilepsien skulle snakkes, ikke ties, i hjel. Derfor deler moren nå sin erfaring med SUDEP.

Vi har også snakket med psykolog og professor ved Senter for krisepsykologi i Bergen, Pål Kristensen, om hvordan man bør snakke om SUDEP og sorg.

I Eldrespalten kan du lese om SUDEP i den eldre befolkningen. Hvor vanlig er egentlig det?

Mange tilfeller av SUDEP skjer på natten under søvn. Sengealarmer kan varsle anfall om natten. Det er bra på mange måter, men helt uproblematisk er det ikke. Det kan du også lese om i EpilepsiNytt.

Ellers kan du blant annet lese om tre studenter som har laget et diskré, nøytralt og fleksibelt pannebånd som beskytter ved anfall som kan medføre fallskader. Nå jobber de for å få det ut på markedet.

Er du ikke medlem, men har lyst å lese bladet?  Meld deg inn hos oss, så får du bladet tilsendt i velkomstpakken.

Ønsker du å få EpilepsiNytt på mail istedenfor i posten? Da kan du ta kontakt med oss på post@epilepsi.no, så får du neste utgave på mail istedenfor. Bestiller du bladet digitalt, får du det raskere enn om du får det i posten.

 

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS