Førstehjelp ved epilepsianfall

Dersom du ser et anfall, og du er usikker på hva du er vitne til, bør du alltid ringe nødsentralen 113. Det samme gjelder dersom det er første gang personen får et epileptisk anfall. Det finnes mange ulike typer anfall, men prinsippene for førstehjelp ved epilepsianfall er likevel noenlunde like.

De fleste epileptiske anfall går normalt over av seg selv i løpet av få minutter. Derfor går førstehjelp i hovedsak ut på å beskytte personen fra å skade seg under anfallet. Pass særlig godt på hodet. Sørg for at personen har frie luftveier, og bli hos ham til han har gjenvunnet bevissthet.

Det er først ved anfall av lengre varighet, eller ved flere anfall etter hverandre uten oppvåkning i mellom, at det er behov for akuttmedisin eller legehjelp. Det generelle rådet er å vente 5 minutter før hjelp tilkalles. Personer som har en kjent epilepsidiagnose, kan ha en individuell instruks for anfallshåndtering der 5-minuttersregelen fravikes. Dersom du er kjent med instruksens innhold, forholder du deg til denne.

I etterkant av epileptiske anfall kan personen være omtåket og forvirret, og trenge tid for å reorientere seg. Mange kan også ha behov for ro og hvile.

Generell instruks for førstehjelp ved epilepsianfall

  1. Ta tiden.
  2. Ring 113 hvis du er i tvil om hvordan du skal håndtere anfallet.
  3. Pass på at personen ikke skader seg selv under anfallet.
  4. Se til at personen har frie luftveier.
  5. Bli hos personen til bevissthet er gjenvunnet.
  6. Ved anfallsvarighet over 5 minutter, tilkall ambulanse og/eller administrer akuttmedisin.

Alle fortjener en trygg hverdag

Reisen fra anfallsredsel til hverdagsmestring kan være vanskelig. Epilepsiforbundet tilbyr råd og støtte på veien.
Meld deg inn i dag og støtt vårt viktige rådgivningsarbeid.

Bli medlem

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS