Årets siste EpilepsiNytt er på vei

06.10.2021

Nytt nummer av medlemsbladet EpilepsiNytt sendes ut til medlemmene våre i dag. Denne gangen handler det om status epilepticus, en alvorlig type epilepsianfall som ikke stopper av seg selv.

Overlege Line Bédos Ulvin ved Oslo universitetssykehus forteller om årsaker, behandling og prognose ved status epilepticus. Selv jobber hun med en doktorgradsavhandling der hun ser på hvilke faktorer som øker risikoen for død ved slike anfall.
– I avhandlingen undersøker jeg hvilke faktorer som er avgjørende for utkomme ved status epilepticus hos voksne og om det er mulig å forutsi dødelighet på et tidlig tidspunkt ved hjelp av foreslåtte skåringssystemer, sier Line Bédos Ulvin til EpilepsiNytt.

Overlege Erik Taubøll ved Rikshospitalet bidrar i dette nummeret med en oppdatering fra et nordisk møte om status epilepticus som fant sted i mai i år. Her gir han oss et interessant innblikk i hva leger og forskere er opptatt av når det gjelder disse anfallene og hvordan de jobber.

En del pasienter får senskader av status epilepticus. EpilepsiNytt har besøkt Sander (8) som for to år siden ble lagt i koma i forbindelse med et statusanfall, og som er blitt varig preget av det.

Thea (17) har også hatt statusanfall siden hun var liten, men har nå et håp om at hun skal vokse det av seg. Hun har hele livet prøvd å leve så normalt som mulig. Til våren er hun russ og ferdig med videregående, noe moren hennes, Marianne, aldri har våget å forestille seg. Møt begge to i EpilepsiNytt.

Epilepsiforbundet har opprettet et nytt nettverk i år: Epilepsiforbundet Flerkultur. Dette er et nettverk som jobber for å spre informasjon om epilepsi i flerkulturelle miljøer. De har blant annet nylig fått støtte fra Stiftelsen Dam til å lage syv informasjonsfilmer om epilepsi på syv ulike språk. EpilepsiNytt har tatt en prat med de to jentene, Jasna (29) og Ayesha (26), som leder nettverket, og i bladet kan du lese om hvordan de kom på ideen å danne et slikt nettverk, hva de ønsker å oppnå med det, og hvordan det var for dem å vokse opp med epilepsi. Begge to ønsker seg veldig flere medlemmer.

Ellers får du som vanlig også Eldrespalten, Forskningsnytt fra forskningssjefen og siste nytt fra Epilepsiforbundet Ung.

Er du ikke medlem, men har lyst å lese bladet? Meld deg inn hos oss, så får du bladet tilsendt i velkomstpakken. Nå koster det bare 100 kroner å være medlem ut året.

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS