Martine B. Westlie (til venstre), Karin Vestby og Kristin Soldal har alle noen i familien som har epilepsi.

Bacheloroppgave resulterte i diskré pannebånd som beskytter ved anfall

21.03.2024

Tre tidligere studenter ved produktdesign-utdanningen på Oslo Met har laget et nøytralt og lite synlig pannebånd som beskytter hodet ved epilepsianfall som kan medføre fallskader. Nå jobber de for å få det ut på markedet.

– Vi ønsket å lage noe det var behov for. Ikke bare enda et produkt på markedet, sier en av de tre jentene, Karin Vestby (25). Både hun og studentvenninnene Kristin Soldal (24) og Martine B. Westlie (23) har noen i familien som har epilepsi.

– Moren min har epilepsi, så jeg har vokst opp med prat om hva det er, forteller Kristin. – Vi har snakket en del om det, og om hva man kan gjøre for at ting skal bli bedre for de som har epilepsi. Moren min har også mange venner som har det, og flere har ønsket at det fantes bedre hodebeskyttelse, for det som er nå, er ofte veldig stort og klumpete.

Den oppfatningen fikk jentene bekreftet av både pasienter og fagfolk på Spesialsykehuset for epilepsi (SSE).

Skammer seg over hodebeskyttelsen
– Vi snakket med pasienter på SSE, og det var klar tale på at de ikke ville bruke den hodebeskyttelsen som fantes, sier Martine. Både ansatte og pasienter på SSE mente derfor at det var en god idé å lage en ny type hodebeskyttelse. De ansatte ønsket at det skulle finnes noe som pasientene kunne bruke uten at de skammet seg over det, fordi de i dag ofte ikke vil bruke det de ansatte gir dem. Jentene samarbeidet mye med en ergoterapeut og en sykepleier på SSE som viste dem hva SSE har av eksisterende hodebeskyttelser.

Materialvalg
Jentene besøkte Ortopediteknikk AS på Ryen, der de lager ortopediske hjelpemidler som proteser, ortroser/støttebandasjer og ortopedisk fottøy. Der fikk de forklart hvordan pannebåndet burde utformes for å gi nok støtte og nakkebeskyttelse. De fikk vite hvordan en hodebeskyttelse bør dekke hodet best, og lærte om de mest utsatte områdene på hodet. Etterpå besøkte de materialprodusenten til Ortopediteknikk AS. Valg av materiale var i stor grad basert på tykkelse og funksjon, siden de ønsket at pannebåndet skulle være så tynt som mulig, og samtidig beskytte mot kraftige slag.

I produktet de endte opp med, har de brukt skummet Aero Sorb. Skummet har blant annet den egenskapen at den fordeler kraften den mottar utover pannebåndet. Dermed kan skummet skåne hodet på en mer effektiv måte. Skummet er testet mot huden, så det skal ikke gi allergier. Det skal også tåle vask.

De fleste av dem jentene spurte, ville ha et helt nøytralt pannebånd. Foto: Karin Vestby

Beskyttelsen som en del av antrekket
– Vi hadde også et samarbeid med Epilepsiforbundets Snapchat, der vi fikk legge ut innlegg om hva vi drev med og hvor langt vi var kommet, forteller Kristin. – Vi fikk mye tilbakemeldinger der om hvordan følgerne ønsket at pannebåndet skulle se ut.

– Der kom tanken om at pannebåndet kunne være en del av et antrekk istedenfor en belastning, sier Karin. – At det kan være en hodebeskyttelse som kan være en del av din stil.

Jentene hadde brukertesting med studenter på skolen, for å finne ut hva de tenkte om den modellen jentene hadde på det tidspunktet.
– Vi testet hva folk syntes om omslaget, sier Karin. – Flertallet ville ha noe som var helt nøytralt utenpå.
– Hvis de for eksempel skulle på fest, ønsket de at hodebeskyttelsen skulle passe til antrekket, sier Kristin.

De som ble spurt, ønsket seg også sesongbasert utseende, altså et sommertrekk og vintertrekk. Flere synes også det var artig å bare bruke beskyttelsen uten trekk. Grunnen til at jentene valgte et mosaikk-aktig mønster var at pannebåndet da formet seg bedre etter hodet. I tillegg ble pannebåndet mer luftig på grunn av mellomrommene mellom bitene, og de sparte litt mer materiale.

Du kan dandere for eksempel et skjerf over pannebåndet sånn at utseendet passer til anledningen og resten av antrekket ditt. Foto: Karin Vestby

Positive tilbakemeldinger
Etter diverse antall idémyldringer, et ukjent antall samtaler med personer med epilepsi og fagfolk, og flere besøk hos relevante bedrifter, leverte jentene inn bacheloroppgaven før sommeren i fjor. Det har blitt et mykt, elastisk pannebånd som vil forme seg etter hodet. Til tross for at det vil gi beskyttelse over ulike deler av hodet, er det likevel ikke ruvende. Det vil kunne få plass under både skjerf og lue. Dessuten kan du dandere for eksempel et skjerf over pannebåndet sånn at utseendet passer til anledningen og resten av antrekket ditt. Man kan også sy et trekk som kan trekkes over pannebåndet, hvis man har litt erfaring med å sy.

Av tilbakemeldingene jentene har fått fra dem de har snakket med og fra dem som har testet pannebåndet, sier en overveldende majoritet at de ville ha brukt det framfor de eksisterende hodebeskyttelsene som finnes i dag, samt at de håper å kunne bruke det i fremtiden. Flere fagpersoner har sagt det samme. Og lærerne ga pannebåndet intet mindre enn beste karakter: A.

Det mosaikkaktige mønsteret gjør at pannebåndet former seg bedre etter hodet. Foto: Karin Vestby

Håper å selge gjennom Hjelpemiddelsentralen
– Hva skal nå til for å få pannebåndet ut på markedet?

– Målet vårt er at det skal komme på markedet, men fortsatt er det detaljer som må fikses for at det skal bli klart til å selges, sier Kristin.
– Vi må finne ut om vi skal produsere det på egenhånd, eller ved hjelp av en større bedrift, sier Karin.

Jentene må også ha avklaringer med produsenter eller lignende om hvordan det er best å lage hodebeskyttelsen hvis den skal masseproduseres. I dag er prototypen laget ut ifra hvilke produksjonsmuligheter jentene hadde tilgang til på universitetet. Under en masseproduksjon vil man kanskje produsere det på en litt annen måte, som jentene må ta hensyn til i designet.

– Vi må også ha flere tester av pannebåndet over lang tid, sier Kristin. – Vi må teste det med flere typer anfall, og under flere ulike situasjoner som en i målgruppen kan befinne seg i.
– Vi er i dialog med SSE, for å kanskje samarbeide med dem om hvordan vi kan få testet det på best mulig måte, skyter Martine inn.

I framtida håper jentene å kunne selge pannebåndet gjennom Hjelpemiddelsentralen.
Kristin: – En dag er det ute, men vi vet ikke helt når enda.

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS