FOTO: Bente Bruvoll

– Neon er en reklameplakat for min epilepsi

16.11.2018

Epilepsihund er et lite utbredt fenomen i Norge. Med mer trening, forskning og oppfølging i etterkant, tror hundeeier av en epilepsihund at potensialet er stort for hva disse hundene kan hjelpe mennesker som har epilepsi med.

Bente Bruvoll (55) har akkurat kommet hjem fra en morgenløpetur med sin labrador retriever Neon. Det har regnet og en fuktig og glinsende sort hund løper bort og hilser idet vi kommer inn døren. Epilepsihunden er alltid med på tur, i skogen som ligger like ved leiligheten som Bente bor i, på Bogerud i Oslo.

– Jeg pleier å si at det er paradis på jord her, med skogen så nære, sier Bente.

Hun har en alvorlig epilepsi med både absencer, fokale anfall og GTK-anfall. Fordi Neon kan være med på tur i skogen så er ikke Bente like redd for å få kramper.

–  Neon gjør det lettere å finne meg med krampe inne i marka. Han setter seg ved siden av meg eller oppå meg og gjør det enklere for folk å hjelpe meg. Når de som finner meg ser at jeg har en servicehund så begynner de ikke med hjertestimulering eller noe annet rart. Fordi de ser vesten som Neon har på seg så venter de heller og ser og blir med meg til anfallet er over, forklarer Bente.

En effektiv anfallsalarm

Hos veiviseren hundeskole jobber Neal Wallis med opptrening av servicehunder. Han har hatt ansvaret for Neon og kjenner Bente godt. Neal forteller at hunder som hjelper mennesker med epilepsi kan holde seg i nærheten av hundeeier og bli der som en varmekilde og en trygghet under anfallet.

– På grunn av markeringen hunden har ser man at det er en servicehund, og vet at man har med en medisinsk tilstand å gjøre. Det blir klart for andre at det er et anfall og ikke for eksempel en rustilstand. Folk vil skjønne at man bør ringe ambulanse hvis anfallet ikke går over.

Noe av det viktigste en epilepsihund gjør er å varsle om anfall. Hunden kan gå bort til en alarmknapp og trykke på den, slik at ambulanse eller hjelpesentral blir varslet og rykker ut. Epilepsihunder kan også varsle om at vedkommende trenger hjelp ved å fysisk gå bort til andre mennesker, enten hjemme eller på en arbeidsplass og indikere at den det gjelder har hatt anfall og trenger hjelp.

Norsk Epilepsiforbund jobber politisk for at man skal kartlegge hvordan hundene skal bistå ved epilepsi, og hvordan epilepsihunder kan inkluderes i en stønadsordning. Det er foreslått en permanent servicehundordning, og her ønsker Epilepsioforbundet at epilepsihunder også skal inkluderes.

Trygghetsfølelse

Bente er særlig fornøyd med Neon fordi han gir henne en trygghet og gjør naboene oppmerksom på at hun har epilepsi.

– Neon driver en reklame for epilepsien min som jeg setter pris på, sier Bente.

Psykisk har også Bente det mye bedre på grunn av Neon. Hun bor alene og er uføretrygdet. Selv om hun ikke behøver å jobbe så jobber hun for Norges miljø- og biovitenskapelige universitet med å blant annet rette øvingsoppgaver. Bente har mest hjemmekontor så derfor er hun mye alene.

–  Jeg ville ikke innrømmet det før, men psyken er avhengig om man får anfall eller ikke. Det at Neon er tilstede og gir en trygghet fører til færre krampeanfall. Jeg vil tro det gjelder for andre også.

En annen fordel med epilepsihund er at det er en hund i tjeneste som man kan ta med på butikker, transportmidler og ellers i det offentlige rom. Det at Neon kan være med hele tiden er en fordel Bente setter stor pris på.

Hadde du hatt mer behov for hjelp tror du, hvis du ikke hadde hatt Neon?

– Det er godt mulig. Det hadde betydd at epilepsien hadde vært mer vrang. Jeg måtte nok ha hatt mer hjelp. 

– Har det vært en alvorlig episode hvor hunden har hjulpet deg?

– Den forrige epilepsihunden min, Flode, hjalp meg en gang jeg lå på gulvet og hadde spydd. Jeg klarte ikke å reise meg, og jeg ba derfor Flode om å trykke på alarmknappen, noe han gjorde og da kom hjelpen. Da hadde jeg pådratt meg en ganske alvorlig hjernerystelse.

Må vedlikeholdes

Bente er i god form og er ofte fysisk aktiv. For noen år tilbake både løp hun og gikk birkebeineren.

– Jeg synes man må ha litt tæl for å kunne ha en sånn hund. Det er ikke hvem som helst som kan ha en epilepsihund. Eier må være en ganske aktiv person, så små unger kan jeg ikke tenke meg passer til det.

– Må jeg også få legge til at Neon ikke har blitt fulgt opp optimalt. Jeg tror det er et stort potensial i disse hundene, i hva de kan få til. Men det kreves mere forskning og mer systematisk opptrening. 

Neal fra hundeskolen Veiviseren er enig med Bente i at brukeren må ha kapasitet til å ta vare på hunden med dens daglige behov for lufting, foring og stell. Man må også ha kapasitet til å opprettholde treningen, ikke bare på anfallsreaksjon men også på lydighet og å utvikle treningen.

– Hvis man har sjeldent anfall da må man bruke mye tid på å holde hunden ved like. Hvis man har anfall mindre enn en gang i måneden vil jeg ikke anbefale å bruke epilepsihund, sier Neal.

Eneste løsningen for Bente

I likhet med at ikke alle kan ha en epilepsihund, er det heller ikke alle hunder som kan bli en epilepsihund. Neal sier at en av de viktigste trekkene ved en hund er at den må ha en trygg og naturlig reaksjon når folk har anfall.

– Mange hunder responderer med bjeffing og å løpe rundt når folk har anfall. Forskning viser at hunder som er redde ikke fungerer til denne typen bruk. Hunden må ha en sterk flokkfunksjon og reagere på anfall helt naturlig ved at man kommer opp til vedkommende og søker kontakt. Man ønsker en hund som er klar i sin tankegang, trenbar og som fungerer i situasjoner med kaos.

Bente har prøvd det meste av alarmer, uten at det har fungert. Siden hun bor alene har Neon vært den eneste løsningen som har fungert slik at Hjelp24 – hjelpesentralen får beskjed og rykker ut.

– Jeg får ikke forvarsel på anfallene mine og kan derfor ikke si fra selv før de kommer. Vi prøvde alarm før jeg fikk hund. Jeg prøvde alt mulig men jeg var ikke villig til å trykke før anfall eller etter jeg hadde hatt anfall. For meg var det helt nødvendig med en hund for å kunne si fra når ting hadde skjedd.

– Hvorfor er epilepsihunden din til så stor hjelp for deg?

– Epilepsi er en forferdelig sykdom, og de fleste har vanskeligheter med å leve, av de jeg ser på Spesialsykehuset for epilepsi. Jeg tror det ville vært veldig mye enklere for et menneske å leve et skikkelig, fullverdig liv. For det å gå og vente på et anfall hele tiden er fryktelig slitsomt. Det å ha Neon med og vesten på han gjør det mye tryggere. Det gjør at man kommer seg ut i mye større grad.

Neal har to hovedargumenter for hvorfor samfunnet bør investere i epilepsihunder:

– Det er en besparing for samfunnet og det øker selvstendigheten for de som har hunden. Jeg vil tro det er like besparende med hund for en epilepsibruker som det er for en vanlig servicehundbruker.

Hjelp oss å spre kunnskap

Vi vil dekke kunnskapsbehovet rundt epilepsi ved å gi god og riktig informasjon til de som trenger det.
Meld deg inn i Epilepsiforbundet og støtt det viktige arbeidet.

Bli medlem

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS