Mange vanskelige og viktige spørsmål ble diskutert i paneldebatten om etiske utfordringer ved langvarig behandling av pasienter med status epilepticus. Assisterende generalsekretær i Epilepsiforbundet Jørn Sibeko deltok i debatten.

Diskusjon om vanskelige temaer på nordisk møte om status epilepticus

26.06.2023

Skrevet av Kjell Heuser, ph.d., spesialist i nevrologi og overlege ved Rikshospitalet

Medisinske eksperter og helsepersonell fra Norden møttes til et møte om status epilepticus 1.-2. juni i Bergen. Der ble viktige etiske spørsmål knyttet til statusanfall drøftet både fra et behandlings- og pasientperspektiv. Når skal behandlingen avsluttes? Hva er etisk riktig overfor den enkelte pasient, overfor pårørende og overfor samfunnet som helhet?

Hva er status epilepticus?
Status epilepticus betegner epileptiske anfall som varer uvanlig lenge, og er en alvorlig nevrologisk nødsituasjon som krever umiddelbar behandling for å unngå betydelig sykelighet og dødelighet. Status epilepticus, og spesielt i vanskelig behandlingsbare former, er utfordrende og berører mange fagfelt, og reiser ofte vanskelige etiske spørsmål.

Det nordiske møtet ble arrangert av et fagnettverk for status epilepticus bestående av nevrologer fra Oslo, Bergen og Trondheim initiert av epilepsigruppen i nevrologisk avdeling, OUS-Rikshospitalet. Leder av møtet var professor Professor Erik Taubøll ved OUS-Rikshospitalet og møtet var støttet av firmaet Desitin Pharma.

Epilepsiforbundet deltok på møtet
På møtet deltok flere kjente nordiske fagpersoner. En av dem var Professor Anna Maria Vezzani fra Italia som deltok digitalt. Hun er verdensledende innen inflammasjon og epilepsi, og diskuterte hvordan ulike mekanismer for inflammasjon kan tenkes å bidra til utvikling av status epilepticus. Mange erfarne norske foredragsholdere fra fagfeltene nevrologi, pediatri, og nevrofysiologi var med, og Epilepsiforbundet var aktivt deltagende på møtet.

Mange leger fra Norge med spesiell interesse og kunnskap om status epilepticus holdt innlegg om det nyeste innen behandling, diagnostikk og forskning og delte erfaringer fra spesielle pasientkasus.

Vanskelige etiske spørsmål
Møtet ble avsluttet med en paneldiskusjon der eksperter og også Epilepsiforbundet deltok. Viktige etiske spørsmål ble drøftet både fra et behandlings- og pasientperspektiv. Hvor mange behandlingsalternativer skal prøves ut om man ikke ser bedring? Når skal behandlingen avsluttes? Hva er etisk riktig overfor den enkelte pasient, overfor pårørende og overfor samfunnet som helhet? Dette er svært vanskelige spørsmål som det er nyttig å diskutere også sammen med pasientorganisasjonene.

Møtet var det andre i rekken av toårige møter om emnet, initiert av Fagnettverket for status epilepticus ledet av professor Erik Taubøll ved Oslo Universitetssykehus og det første utenfor pandemitiden.

Møte ble streamet og kan sees i sin helhet her: 
Dag 1
Dag 2

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS