19. mai disputerte Hilde Nordahl Karterud med sin doktoravhandling om PNES.

Doktoravhandling om PNES

22.05.2017

Har undersøkt pasientens forståelse av egen sykdom.

19. mai disputerte Hilde Nordahl Karterud med sin doktoravhandling om psykogene ikke-epileptiske anfall (PNES). I sin forskning har Karterud undersøkt hvordan personer med PNES forstår sin egen sykdom.

Psykiske årsaker
PNES er anfall som ligner på epileptiske anfall, men som ikke skyldes epilepsi. Hovedforskjellen er at anfallene ikke er forårsaket av unormal elektrisk aktivitet i hjernen, men av bakenforliggende psykiske årsaker. Les mer om PNES.

Frykter mistanker om spill
Karteruds forskning handler om viktigheten av god formidling og informasjon om PNES-diagnosen. Forskningen viste at mange opplever at det å få denne diagnosen rammer deres identitet. Diagnosen oppleves som diffus, og mange frykter mistanker om at de «spiller» anfall.

Forskningen viste hvor viktig det er med informasjon og undervisning om at ubevisste prosesser er involvert i anfallene, og at både fysiske, psykiske og sosiale forhold er involvert.

– Denne kunnskapen er viktig for at pasientene i større grad skal føle seg trodd på at anfallene er reelle og ikke simulerte. Med mer informasjon og følelsen av å bli trodd, blir diagnosen ofte lettere å akseptere, sa Karterud under disputasen.

Psykiatrisk sykepleier
Karterud forteller at hennes kliniske erfaring som psykiatrisk sykepleier ved Spesialsykehuset for epilepsi (SSE) har hatt stor betydning for valget om å gjøre en doktorgradsstudie om PNES.

– Det viktigste budskapet i avhandlingen min må være at pasienten må føle seg trodd. Det er nok også det viktigste som jeg tar med inn i praksisen, forteller hun.

Hilde Karterud er tidligere styremedlem i Norsk Epilepsiforbund og jobber som psykiatrisk sykepleier ved SSE. Norsk Epilepsiforbunds forskningsfond har bidratt med midler til Karteruds forskning.

 

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS