Noe av det viktigste for å ha en god mental helse er at vi omgås mennesker vi trives med, og har ting å gjøre som vi liker. Foto: OnlyFlags/ Shutterstock.com

Én av tre mennesker med epilepsi har en samtidig psykisk lidelse

10.10.2023

Forekomsten av psykiske lidelser er to-tre ganger høyere hos mennesker med epilepsi enn i den generelle befolkningen. Kun et fåtall får behandling. 

I dag, på Verdensdagen for psykisk helse, er det verdt å minne om at mennesker med epilepsi har mer enn doblet risiko for å utvikle psykiske lidelser enn resten av befolkningen. Studier viser at én av tre mennesker med epilepsi har en samtidig psykisk lidelse.

– Det er mer regelen enn unntaket at epilepsi innebærer tilleggsvansker som for eksempel angst og depresjon, fastslår nevropsykolog og forfatter Mia Tuft. Hun arbeider med sjeldne epilepsirelaterte diagnoser ved Oslo universitetssykehus.

Studier viser at psykiske lidelser kan ha større innvirkning på livskvaliteten enn selve anfallene. Likevel blir psykiske lidelser oversett og underbehandlet hos mennesker med epilepsi. Tendensen har lenge vært at psykiske vansker hos mennesker med epilepsi overses, misoppfattes eller bagatelliseres. Å være nedstemt og engstelig oppfattes som en naturlig del av det å leve med kronisk sykdom.

Faren er at vi avfeier psykiske lidelser som i mange tilfeller kan og bør behandles.

I høst vil Epilepsiforbundet sette psykisk helse på agendaen. I neste nummer av Epilepsinytt vil du kunne lese om årsaker og behandling av psykiske vansker hos personer med epilepsi, og du vil møte mennesker med egenerfaring på området.

 

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS