Gravide med epilepsi bør ta folsyrevitamintilskudd

02.08.2018

Universitetet i Bergen skriver at folsyrevitamintilskudd i svangerskapet hos kvinner med epilepsi er gunstig for språkutviklingen hos barnet.

Dette er resultatet fra en fersk studie ved Universitetet i Bergen blant kvinner med epilepsi. Studien bruker data fra Den norske mor og barn-studien, og ble publisert online 1.august 2018 i Neurology, tidsskriftet til The American Academy of Neurology, skriver UiB i en pressemelding.

– Studier blant friske gravide kvinner har vist at folsyrevitamintilskudd i svangerskapet er gunstig for språkutviklingen til barnet. I vår studie har vi funnet at effekten er enda gunstigere hos gravide med epilepsi når mor bruker epilepsimedisiner i svangerskapet, forklarer stipendiat, lege og hovedforfatter Elisabeth Synnøve Nilsen Husebye ved Klinisk institutt 1, Universitetet i Bergen.

Alle kvinner i Norge som planlegger å bli gravide er anbefalt tilskudd av folsyrevitamin fire uker før svangerskapet og i første trimester. Kvinner med epilepsi er anbefalt høyere doser folsyrevitamin enn kvinner uten epilepsi fordi epilepsimedisiner kan påvirke nivået av folsyre i kroppen. Epilepsimedisinene i seg selv kan føre til forsinket språkutvikling hos barnet. Ofte må gravide med epilepsi likevel bruke slike medisiner for å hindre potensielt epilepsianfall i svangerskapet, som kan være skadelig for både mor og foster.

– Vår studie er viktig for kvinner med epilepsi fordi vi viser at noe så enkelt som tilskudd av folsyrevitamin kan motvirke forsinket språkutvikling hos barnet forårsaket av epilepsimedisiner, som mor altså ofte ikke kan unngå å bruke, forklarer Husebye.

– Vi fant at det er tidlig i svangerskapet og før unnfangelse at folsyrevitamintilskudd er viktigst.

– Forsinket språkutvikling kan ha store konsekvenser for sosialt liv, skolegang, utdannelse og jobbmuligheter for barnet. Vår studie er første studie som viser at folsyretilskudd tidlig i svangerskapet kan motvirke epilepsimedisinenes skadelige effekt på språkutvikling.

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS