Live plages en del av svimmelhet, og forteller at hun blir mindre svimmel av å bade. – Jeg er ikke svimmel i vannet eller rett etterpå, sier hun. – Jeg får adrenalinkick av å bade. Foto: Privat

Live har badet ute hver dag i ett år

11.09.2023

En kommentar fra en lærer satte i gang badeprosjektet til Live (14). Et prosjekt som ikke er for hvem som helst.

En blid og tøff jente, godt pakket inn i kjeledressen, men klar for sitt daglige bad uansett årstid. Foto: Privat

Det er en vanlig kveld i desember hjemme hos familien Solheim Stene på Nordås utenfor Bergen. Live tar på seg badedrakt, ullsokker og tykke ullvotter, og kryper inn i den store kjeledressen hun pleier å ha på når de kjører til vannet. I kveld er det pappa som kjører henne. Det er bare fire minutter å kjøre, så er de ved Nordåsvannet. Gradestokken hjemme viste sju minusgrader. Live kryper ut av kjeledressen mens pappa hakker et hull i isen så stort at hun kan gå nedi. Isen er minst fem cm tykk. Slik har det vært flere dager nå, og Live har vært i vannet alle dagene. Hun klatrer ned i vannet, som minner om slush. Hun får ikke lov å hoppe uti når det er is på vannet, det er mammas og pappas eneste baderegel, i tillegg til at hun selvfølgelig ikke får bade alene. Hodet må også dukkes under vann, mener Live, ellers gjelds det ikke. Etter dukkerten, pakker hun seg inn i håndkle, og pappa kjører fort, fort, fort de fire minuttene hjem, der mamma venter på henne med varm saft.

Dette var før jul i fjor. Den 15. august i år kunne Live feire jubileum. Da hadde hun badet hver eneste dag i et helt år!

Når det er is på vannet hakker pappa Olav hull i isen for Live. Foto: Privat

Inspirert av lærer
– Jeg fikk ideen fra en lærer på skolen som sa han likte best å bade i kaldt vann, forteller Live. Det ville hun også prøve, og samme dag gjorde hun det.

– Live er egentlig en frostpinn, forteller mamma Hilde Solheim. – I fjor sommer badet hun nesten ikke, før hun plutselig begynte å bade hver dag.

– Den første planen var å bade til jeg ble syk, så jeg slapp å gå på skolen, sier Live med et lurt smil. Men hun ble jo ikke syk. Tvert imot har hun vært mindre syk og følt seg friskere etter at hun begynte med sine daglige utendørsbad.

– Det neste målet var å bade til det ble 10 grader, forteller Live, – og så ble målet å bade til det kom snø og is. Deretter ble målet å bade hver dag i et helt år.

– Etter at hun begynte med isbading, var vi en gang på badeland, forteller pappa Olav Stene, – og da syntes Live det var ekkelt med det varme vannet.

Når det er for kaldt for mamma og pappa å være med uti vannet, bruker de sele på Live. Her passer pappa Olav på at hun kommer seg trygt opp på land. Foto: Privat

Anfall når hun skvetter
Mamma og pappa har ikke satt noen grense for når det er for kaldt for Live å være uti vannet, men hvis det er så kaldt at ingen av dem orker å være uti med henne, bruker de sele på henne.

Live har nemlig epilepsi, og kan risikere å få anfall i vannet. Hun fikk epilepsidiagnosen da hun var seks år, men foreldrene hadde merket noe rart allerede i treårsalderen.

– Live datt så mye, og klarte ikke å ta seg for, noe som har ført til at hun har sydd mye og har mye arr forteller mamma Hilde. Live peker på et arr under haken og et over øyebrynet.

Live har en svært sjelden form for epilepsi som heter startle epilepsi, som gjør at hun kan få anfall hvis noe kommer brått på, for eksempel en fugl som brått kommer nærme, eller hvis noen uventet tar på henne. Anfallene kan være flere om dagen, men det kan også gå dager uten anfall. Hun får stort sett atoniske anfall, som betyr at kroppen brått bare faller sammen. De siste årene har hun også hatt GTK-anfall.

Mindre svimmel
Hittil har det ikke vært et eneste anfall i vannet, selv om det kan være litt av et kuldesjokk for kroppen å komme i det kalde vannet om vinteren.

På spørsmål om epilepsien har blitt påvirket av badingen, svarer pappa Olav: – Vi ser ingen endring i epilepsien, men jenta har bedre generell helse, er mindre sjuk, opplever mer mestringsfølelse og har fått bedre selvfølelse.

Live plages en del av svimmelhet, og forteller at hun blir mindre svimmel av å bade.
– Jeg er ikke svimmel i vannet eller rett etterpå, sier hun. – Jeg får adrenalinkick av å bade.

Nye mål
Live har også fått mye positiv oppmerksomhet knyttet til badingen. I anledning jubileet hennes, ble hun intervjuet av bydelsavisen Fanaposten, og hun har også vært på forsiden av Bergensavisa.

– En gang stod en dame fra Brasil oppi bakken og heia på Live mens hun badet, forteller pappa Olav. – Damen fortalte at hun syntes det var for kaldt å bade i Norge selv om sommeren.

Og selv om Live nå har nådd målet om å bade hver dag i ett år, så stopper hun ikke med det av den grunn. Nå skal hun være lenger uti vannet om gangen.

– Jeg skal ha hodet under vann i ti sekunder når det er is på vannet, sier hun. Pappa Olav vet ikke om han er enig i det målet, men de har heldigvis ennå litt tid på å diskutere det. Vi krysser uansett fingrene for at de får en varm vinter på Vestlandet i år.

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS