Pleiepenger er en ordning som sikrer foreldre inntekt når de må være borte fra jobben fordi barnet trenger tilsyn og pleie på grunn av sykdom eller skade. Pleiepenger gjelder også når man må være på sykehus sammen med barnet sitt. Foto: Tomsickova Tatyana/Shutterstock.com

Mer fleksibel gradering av pleiepenger

05.07.2019

1. juli trådte nye regler for gradering av pleiepenger i kraft. Dette har Epilepsiforbundet jobbet mye for.

Nå vil det bli tatt hensyn til foreldrenes faktiske mulighet til å være på jobb når barna har annet tilsyn. Dette gjelder foreldre som må være våkne med barna på natten og foreldre som må være i beredskap selv om barnet blir pleiet av andre.

Hva er pleiepenger?
Pleiepenger er en ordning som sikrer foreldre inntekt når de må være borte fra jobben fordi barnet trenger tilsyn og pleie på grunn av sykdom eller skade. Pleiepenger gjelder også når man må være på sykehus sammen med barnet sitt.

Svært viktig ordning
For mange foreldre til barn med epilepsi er denne ordningen svært viktig. Det har vært flere endringer i ordningen de siste årene, og Epilepsiforbundet har jobbet mye for å sikre en ordning som gir familier til barn med epilepsi en økonomisk trygghet og forutsigbarhet, og som samtidig er fleksibel i møte med den uforutsigbarheten som ofte medfølger epilepsidiagnosen.

Gradering av pleiepenger
Et viktig område for Epilepsiforbundet har vært regelverket knyttet til gradering av pleiepengene. Pleiepenger skal erstatte inntekt når foreldrene må pleie barnet. Regelverket har til nå vært strengt på at pleiepenger skal reduseres for timer der barnet har tilsyn av andre, for eksempel når barnet er på skole eller i barnehage. Argumentet har vært at når barnet har annet tilsyn, så kan foreldrene jobbe.

Nattevåk og beredskap
Men ikke alle foreldre kan jobbe når barnet er på skole eller i barnehage. Etter netter med mye nattevåk og mye anfall trenger foreldre noen ganger å sove når barnet er på skolen. Mange foreldre må også være i beredskap, og være raskt tilgjengelig selv når barnet passes av andre. Epilepsiforbundet har derfor lenge jobbet for at det skal tas hensyn til dette når man vurderer hvem som skal få pleiepenger og hvor mye de skal få. 1. juli kom endelig endringen vi har jobbet for!


Du kan lese mer om pleiepenger og andre støtteordninger på våre rettighetssider.

Hjelp oss å sikre gode rettigheter

Alle som berøres av epilepsi skal bli godt ivaretatt.
Meld deg inn i Epilepsiforbundet og gi oss slagkraft i det politiske arbeidet.

Bli medlem

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS