Ifølge en norsk studie fremmer pianotrening kognitive prestasjoner. Foto: funnyangel/Shutterstock.com

Musikktrening endrer hjernen

01.06.2017

Viser studie med hodeskadepasienter 

En norsk studie, omtalt i Dagens Medisin, har undersøkt hvilken effekt hodeskadepasienter med kognitive vansker – som problemer med oppmerksomhet og hukommelse – kan ha av å lære å spille piano. Resultatet viste bedring i kognitive ytelser hos pasientene etter åtte uker med pianotrening. De hadde også synlige endringer i hjernen.

På samme nivå som de friske
Studien omfattet åtte pasienter med lett til middels traumatisk hodeskade og kognitive vansker. Kontrollgruppene bestod av elleve friske personer som fikk musikktrening og tolv friske personer som ikke fikk noen trening.

Pasientene og den ene kontrollgruppen fikk en halv time pianoundervisning to ganger i uken i åtte uker. Målet var å lære noter, spille med begge hender og lære seg 20 enkle stykker for nybegynnere. Egentreningen skulle vare minst 15 minutter hver dag. Det ble gjennomført ulike nevropsykologiske tester og tatt vanlig MR og funksjonell MR før og etter pianotreningen.

Testene viste bedring i kognitiv ytelse både hos pasientene og hos kontrollgruppen som hadde spilt piano. Pasientene ble testet kort tid etter pianotreningen og et halvt år senere, og effekten så ut til å holde seg godt.

Hos pasientgruppen ble det sett endringer i den delen av hjernen som foretar vurderinger og utfører handlinger, tenker i sosiale sammenhenger og regulerer følelser. Den økte aktiviteten i dette området viste at pasientene kom opp på samme nivå som de friske som ikke hadde trent på piano.

Godt verktøy i kognitiv rehabilitering
– Musikktrening burde være et godt verktøy i kognitiv rehabilitering, sier Geir Olve Skeie til Dagens Medisin. Skeie er professor ved Griegakademiets senter for musikkforskning, i tillegg til nevrolog og overlege ved Haukeland universitetssykehus.

Han forteller også at det er sett større effekt ved trening som krever sammensatte oppgaver som aktiviserer flere deler av hjernen, slik som nettopp det å spille et instrument, fremfor oppgaver som bare aktiviserer én del av hjernen.

Flere i jobb
Før de deltok i studien var 2 av 7 pasienter delvis i jobb. Etter studien kunne 6 av 7 gå tilbake til jobb eller studier. Alle pasientene rapporterte om subjektiv bedring, med mindre hodepine, mindre tretthet og bedre utholdenhet etter åtte uker med pianotrening. 6 av 7 rapporterte om bedre kognitiv funksjon.

Artikkelforfatterne av studien konkluderer med at det trolig er en årsakssammenheng mellom musikktrening og reorganisering av neurale nettverk som fremmer kognitive prestasjoner.

Les hele saken i Dagens Medisin.

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS