Therese Johaug, Nicolai Sartz-Knudsen og Ragnhild Haga møtte hverandre ved Olympiatoppen.

Nicolai møtte en ekte skihelt

07.11.2018

Motivasjonen ble løftet for å komme seg ut av rullestolen og ned til VM i Seefeld da Nicolai (35) fikk møte Therese Johaug.

– Nicolai Sartz-Knudsen har Norges vanskeligste epilepsi forteller Morten Lossius, forskningssjef på Spesialsykehuset for epilepsi, at hans forgjenger Rasmus Lossius har sagt om sin tidligere pasient.

 

Morten Lossius har også vært Nicolais behandler over mange år. En medfødt forandring på venstre side har forårsaket en fokal epilepsi, som er vanskelig å behandle. Nicolai bruker mange og sterke medisiner, som påvirker han i stor grad. For rundt to år siden fikk han et kraftig status epilepticus som satte han tilbake og som gjør at han nå sitter i rullestol.

 

There Johaug møter en fan

Nicolai får nå møte Therese Johaug slikt at han skal bli motivert i treningen sin. Hun kommer inn i resepsjonen i Olympiatoppen og går bort til Nikolai og hilser.

– Går det bra? Koselig å møte deg, sier Therese.

– Ja, i like måte, svarer Nicolai med et smil.

– Kanskje dere sees i Seefeld? skyter Morten inn.

– Ja, det gjør vi. Du må ned og heie på meg, jeg trenger det! Sier Therese.

 

– Kan ikke hvile på laurbærene

Målet til Nicolai er å komme seg opp av stolen slik at han kan heie frem de norske langrennsløperne i verdensmesterskapet i Seefeld i februar til neste år, hvor også Therese skal delta.

– Det klarer du, det er bare å stå på, det går ikke an å hvile på laurbæra, sier hun.

Nicolai var å så på VM i Val Di Fiemme i 2013. Ellers er han en entusiastisk TV- og langrennstitter som følger godt med.

– Du må stå ute i løypa og kauke alt du har. Ta med en sprayboks! Oppfordrer Therese.

 
Klisterhjerne på sportsresultater

På tross av mange og sterke medisiner har Nicolai svært god kontroll på sportsresultater. Morten og Nicolai har mang en gang snakket mer om sport enn epilepsi på konsultasjoner.

 – Du har satt meg fast i diskusjoner på grunn av dine sportskunnskaper. Noen ganger har vi tippet om hvem som vinner serien, skrevet det på en konvolutt, og da har du tippet riktig stort sett. Under konsultasjoner tror jeg sekretæren som tok notater ble ganske oppgitt da vi bare snakket om langrenn og fotball, sier Morten.

Nicolai mener at treningen for å komme ut av rullestolen går for sagte. Til det har Therese et råd:

– Du må gjøre som jeg har fått beskjed om, å ta et trappetrinn av gangen. Til slutt så kommer du til toppen. Et trappetrinn for hver dag. Det er ikke så mye som skal til hver dag for at formen og livskvaliteten blir bedre og at du kjenner mestringsfølelse.

 

Råd fra en olympisk mester

Thereses råd til alle som vil sette seg et mål er å ikke sette for store mål om gangen.

– Sett heller små mål og jobb mot dem. Det skal være et mål du kan klare å nå. Ta vare på de små gledene i hverdagen og utvikle deg etter det, sier hun.

Therese og Ragnhild Haga avtaler etter å ha posert med Nicolai å møtes til ny photoshoot i Seefeld. 

Hjelp oss å styrke helsetilbudet

Alle med epilepsi bør være sikret riktig oppfølging i helsevesenet. God epilepsibehandling handler om mer enn jakten på anfallsfrihet.
Støtt vårt arbeid for gode helsetjenester, du også.

Bli medlem

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS