Fabian har en flott arbeidsplass. Siden påsken i fjor har han laget 20 store bilder og noen små, av kjendiser, YouTubere og venner. Foto: Privat

Perlekunstneren

13.03.2024

Hva har prinsesse Ingrid Alexandra, Viggo Venn, Amalie Snøløs, Tix og Supermario til felles? Jo, de har alle blitt portrettert av perlekunstner Fabian Teinum Reinhardsen (24), som har tatt perlekunsten til et høyere nivå enn de fleste andre. 

I leiligheten sin i Hellemyrdalen Bofellesskap i Kristiansand sitter Fabian ved pulten og perler. Det er en flott arbeidsplass, med masse lys fra store vinduer, og ikke minst har han en stor pult å jobbe på. Det kan han trenge, for det er ikke småting han lager. Siden påsken i fjor har han laget 20 store bilder og noen små, av kjendiser, YouTubere og venner.

Bitt av perlebasillen
– Det startet med at en i boligen hadde fått noen perler i bursdagsgave, forteller mamma Marianne Teinum. – De ble bitt av perlebasillen her. Men Fabian er den som har stått på mest og laget størst bilder. Han tok det til et litt høyere nivå.

Marianne forklarer hvordan det fungerer: – Fabian perler etter bilder. Han finner for eksempel et bilde på nettet og legger det inn i en app på telefonen, og så får han et perlemønster av bildet. Han perler først rundt hodet, og så detaljer inne i ansiktet, altså ikke hele bildet sammenhengende.

Når bildet er ferdig, teiper Fabian over hele bildet med tynne teipstrimler, og så snur han bildet, løfter bort perleplaten og stryker bildet, slik de fleste husker fra de var små. Så må han vente til bildet blir kaldt, og så kan han ta teipen av.

– Det er veldig spennende når han skal løfte av perleplaten, sier Marianne.
– En gang ble et bilde ødelagt, forteller Fabian. Han måtte fikse halve bildet, men det gikk fint til slutt.

– Fabian har vært veldig god til å tegne, han ser mye detaljer, og er ganske kunstnerisk anlagt, forteller Marianne. – Man må være ganske nøyaktig når man driver med dette.

Mamma Marianne Teinum er blant de heldige som har blitt portrettert av Fabian. Foto: Privat

Avslapning
Fabian bekrefter at perlingen er en form for avslapning. Før han fikk den fine perleplassen i leiligheten, satt han ofte i fellesstuen i boligen og perlet. Han har gitt bort mange bilder, og har 12 igjen hjemme nå. Rett før jul dro han med faren til Oslo og leverte bilder til tre jenter som han kjenner fra dataspilling (gaming). Fabian er glad i å spille dataspill, blant annet fordi han blir kjent med folk og får nye venner. Favorittspillet er Fortnite. Han har også perlet et bilde av en annen gamer-jente, nemlig Epilepsiforbundets ambassadør Amalie Snøløs.

– Han møtte Amalie Snøløs på SpillExpo, og gikk hjem og perlet bildet av henne, forteller Marianne. – Så møtte henne på et arrangement på Sørlandssenteret der det var markedsføring av hårproduktene hennes. Der fikk hun perlebildet av ham.

Alvorlige anfall
Fabian fikk epilepsi da han var ni år.
– Han ramlet ut av sengen, og da jeg kom inn på soverommet hadde han et voldsomt anfall, forteller Marianne. Det var det første anfallet. I begynnelsen hadde han bare anfall på nettene, men etter hvert kom de også på dagen, og det var alle mulige anfall.

– Når Fabian får anfall, ramler han bare rett bakover. Han spenner seg sånn at han tar armene bak ryggen og bøyer hodet framover, slik at hodet skånes litt, forteller Marianne. – Han har ødelagt både en komfyr og TV-benk, men han har aldri brukket noe.

På grunn av disse anfallene må Fabian alltid ha med seg ledsagere når han skal ut. En av dem må ha med seg akuttmedisinen Buccolam i tilfelle et anfall. Han må også alltid ha 1 til 1 på bemanning, som betyr enten en person til stede sammen med ham i leiligheten, eller kameraovervåkning i leiligheten.

– Jeg kjenner ingen som er så tøff som Fabian, sier Marianne. – Han er ikke redd for å få anfall, han er utrolig sterk og utrolig tøff, og det er et under at han ikke har brukket noen ting under alle disse fallene. Han kommer seg fort opp etter et anfall og vil fortsette med det han driver med. Han er også veldig åpen om at han har epilepsi, og jeg synes han takler dette veldig bra.

Ønsker seg jobb
Fabian har ikke hatt jobb den siste tiden, og har derfor hatt mye tid til å perle. Helst ville han jobbet, men det er ikke så lett å få en ålreit jobb.

– Mange synes det er skummelt å ta ham inn på jobb, selv om han har med seg en assistent, forteller Marianne. – Han hadde jobb i en IA-bedrift, men de kunne ikke tilrettelegge godt nok for ham, så han ble sittende og pakke plaster i tre år. Det ble litt demotiverende, så han sluttet.

Aller helst vil Fabian jobbe i lekebutikk, slik han gjorde da han hadde arbeidsuke på ungdomsskolen.
– Vi har spurt, men vet ikke om det blir noe, sier Marianne. – Det er vanskelig fordi han må ha et menneske med seg.

Inntil videre har Fabian altså god tid til å perle. Og hvis du vil sjekke ut kunstverkene hans, kan du ta en titt på Instagram-siden beadsnbeatsmaster.

 

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS