Det er svært viktig med nøyaktig riktig dose epilepsimedisin for at den skal ha ønsket effekt. Og denne dosen må tilpasses individuelt. Foto: kubicka/Shutterstock.com

Pustetest skal sikre riktig dose medisin

16.08.2021

Sveitsiske forskere har utviklet en pustetest som både klarer å måle serumkonsentrasjonen av epilepsimedisiner og angi hvilket nivå av medisin som er riktig for det enkelte individ – like bra som blodprøver, og med mye raskere svar.

Som de fleste med epilepsi er klar over, er det svært viktig med individuelt tilpasset dose epilepsimedisin. Litt for liten dose gir ikke effekt, og litt for stor dose kan være skadelig.

Medical Express kan nå fortelle at sveitsiske forskere som har brukt to og et halvt år på å finne en måte å skreddersy medisindosene til epilepsipasienter så nøyaktig som mulig, endelig har nådd målet ved hjelp av en pustetest.

Denne teknikken krever ingen blodprøve, noe som er bra for mange barn som synes det er ubehagelig, eller andre som har sprøyteskrekk. Prøven trenger dessuten ikke å sendes til laboratorium, noe som gjør at du kan få resultatene umiddelbart. Dette er en stor fordel, spesielt for unge pasienter. For dem kreves konstant justering av medisinen fordi metabolismen deres endres mens de vokser. Metabolisme er det samme som stoffskifte, det vil si den kjemiske prosessen i kroppen som omsetter luft, mat og andre materialer til stoffer som kroppen behøver for å fungere. Med denne nye metoden kan legene respondere raskt hvis dosene må endres.

Under forskningsprosjektet viste studien at pustetesten ga samme resultat som tradisjonelle blodprøver. At metoden også gir informasjon om pasientens metabolisme, er noe legene kan ha nytte av i behandlingen. Selve testen tar ca. 10-15 minutter, og forskerne vil bruke resultatene for å se om serumkonsentrasjonen av medisinen er passe stor, og om den har ønsket effekt på sykdommen.

Pustetesten er ikke ennå tilgjengelig for allment bruk, men forskerne jobber nå med å få den godkjent.

Les hele artikkelen i Medical Express.

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS