Sjøløve

Kan behandling som virker på sjøløver også virke på mennesker? Det vil forskere nå prøve å finne ut. Illustrasjonsbilde. Foto: Roger de Montfort/ Shutterstock.com

Sjøløve ble frisk fra epilepsi – kan metoden virke på mennesker også?

19.01.2022

Sjøløven Cronutt, som har slitt med epilepsi i flere år, ble frisk etter å ha fått transplantert hjerneceller fra et grise-embryo. Nå vil forskere finne ut om dette kan hjelpe på mennesker også.

Cronutt hadde slitt med hyppige og alvorlige epilepsianfall siden han kom til underholdningsparken Six Flags Discovery Kingdom i California i USA i 2017. Det er National Geographic som omtaler saken. Anfallene gjorde Cronutt forvirret og skjelven, og til slutt klarte han ikke spise. Høsten 2020 var tilstanden alvorlig.

Etter å ha prøvd flere behandlinger, kontaktet en av veterinærene forskeren Scott Baraban ved Universitetet i California. Han har i flere år forsket på epilepsiterapi der han transplanterer hjerneceller fra grise-embryo inn i hjernen på mus. Hos mus har transplantasjonen klart å stoppe epileptiske anfall og rette opp reduserte kognitive og fysiske evner. Baraban sa ja til å prøve dette på Cronutt, og i oktober 2020 blei sjøløven operert.

Over ett år senere har han ikke hatt et eneste anfall. Appetitten er tilbake og vekten er normal. Han lærer stadig nye ting og har blitt mer sosial. Baraban besøker sjøløven regelmessig.
– Jeg tror han føler seg bra, sier Baraban til National Geographic.

NRK har snakket med doktorgradsstipendiat og lege ved nevrologisk avdeling på Rikshospitalet, Toni Berger, og spurt hva han tenker om å bruke denne metoden på mennesker. 

– Den type epilepsi som sjøløven Cronutt har, heter temporallappepilepsi, og er mest vanlig blant voksne mennesker, sier Berger.
Det som skjer i den type epilepsi er at de rolige nervecellene dør, og i den behandlingen som sjøløven har fått har forskerne prøvd å erstatte disse døde nervecellene med noen nye.

– Jeg syns det er spennende og veldig relevant. Det er en vei å gå, men det er mange utfordringer, forklarer han og legger til: – Problemet med å injisere nerveceller, er å få dem til å gå dit de skal være.

Mennesket har 100 milliarder nerveceller, og de snakker med hverandre i et nettverk. Berger forklarer at epilepsien har ødelagt dette nettverket. Så spørsmålet er om disse nye cellene kan integreres i det ødelagte nettverket.

– Det er spennende tema, men det er en tidlig fase med mange utfordringer.

Her kan du lese hele artikkelen til NRK.

Her kan du lese hele artikkelen til National Geographic.

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS