Kvinnelig forsker i laboratorium

Kristina Xiao Liang rekonstruerer mitokondriesykdom ved hjelp av stamceller. Foto: Kim E. Andreassen/ Universitetet i Bergen

Stamcelleforskning kan gi nytt håp for personer med alvorlig epilepsi

Ved hjelp av stamcelleforskning har forskere ved Universitetet i Bergen klart å rekonstruere sykdomsforløp ved mitokondriesvikt. Det kan være et steg mot behandling av alvorlig epilepsi og andre hjernesykdommer.

Mitokondriene omdanner mat til energi i cellene våre og flytter seg til de områdene hvor energien behøves. Svikt i mitokondriene kan føre til alvorlig sykdom. Hjernen, som krever mye energi, er særlig utsatt. Mitokondriesvikt i hjernen kan føre til alvorlig epilepsi, som det i dag ikke finnes behandling for.

Stamceller er en unik type celler som er ansvarlige for reparasjon av skade og vedlikehold av vev i kroppen. Hver dag dør tusenvis av celler, og stamcellene er ansvarlige for å produsere nye celler, og på den måten reparere og vedlikeholde organene våre. Det er disse cellene som et menneskeembryo utvikler seg fra, og de finnes i alle kroppens organer og vev. Forskere håper at stamcellene kan brukes til å kurere stadig flere sykdommer og til å lage nye organer.

Og ved hjelp av nettopp stamcelleforskning har forskere ved Universitetet i Bergen, som de første noensinne, klart å lage cellevev som vanligvis blir ødelagt av genmutasjonen i mitokondriene. Forskerne har omdannet pasientens hudceller til stamceller, og så utviklet dem til nerveceller.

– Siden vi nå har funnet en forskningsmetode som gjenskaper det faktiske sykdomsforløpet, kan vi bruke den til å teste ut forskjellige behandlingsmetoder, sier forsker Kristina Xiao Liang, ved Klinisk institutt 1, ved Universitetet i Bergen. – Dette kan være et lovende skritt mot behandling av mitokondriesykdommer som alvorlig epilepsi.

Les hele artikkelen på hjemmesiden til Universitetet i Bergen.

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS