Epilepsisykepleiere spiller en viktig rolle i opplæringen og oppfølgingen av epilepsipasienter, men har i dag ingen formell utdanning eller beskyttet tittel. Foto: ESB Professional/Shutterstock.com

Videreutdanning for epilepsisykepleiere

07.04.2017

Kommer snart?

Tidsskriftet Sykepleien kunne nylig fortelle at to førstelektorer ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) jobber med å få på plass en videreutdanning for epilepsisykepleiere.
Sykepleierne spiller en viktig rolle i opplæringen og oppfølgingen av epilepsipasienter. En irsk studie bekreftet nylig dette, og retningslinjen for epilepsi foreslår at sykepleiere med spesialkompetanse på epilepsi skal ha ansvaret for å koordinere pasientopplæringen.

Ingen formell utdanning
Epilepsisykepleiere har i dag ingen formell utdanning eller beskyttet tittel. I statusrapporten for hjernehelse nevnes mangel på epilepsisykepleiere og utdanning av dem, i forbindelse med at epilepsisykepleiere i mange tilfeller vil kunne være med å styrke helsetilbudet innenfor epilepsi.

Utdanningstilbud på is
For inntil et par år siden tilbød HiOA videreutdanningen «Epilepsi og rehabilitering». Utdanningen var et samarbeid mellom HiOA, Institutt for atferdsvitenskap, og Spesialsykehuset for epilepsi (SSE). Tilbudet har ligget på is den siste tiden, men ved fakultet for helsefag jobbes det for å få tilbudet i gang igjen.

– Målet er å starte et emne om epilepsi tilpasset masternivå, som enten kan tas som et valgfritt emne eller som del av en mastergrad, sier Kari Høium til Sykepleien. Hun er førstelektor på Institutt for adferdsvitenskap, bachelor i vernepleie.

– Epilepsi er et viktig tema å ta tak i, hvor det er stort behov for kompetanseutvikling, særlig i kommunehelsetjenesten, sier Torunn Erichsen, førstelektor på Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid, til tidsskriftet.

Generalsekretær i Epilepsiforbundet Henrik Peersen er enig i at det trengs et kunnskapsløft innenfor epilepsi, også for helsevesenet. Epilepsiforbundet har lenge etterlyst en tydeligere tilstedeværelse av epilepsisykepleiere i nevrologiske avdelinger og barneavdelinger, noe også retningslinjen for epilepsi anbefaler.

Sist høst ble det, etter initiativ fra Norsk Epilepsiforbund, opprettet et nasjonalt nettverk for epilepsisykepleiere. Styreleder for nettverket, Nina Benan, sier til Sykepleien at videreutdanning for epilepsisykepleiere er etterspurt.

Jobber med et tilbud
Høium og Erichsen ved HiOA ser for seg at videreutdanningen skal være digitalisert, med samlinger og e-materiell. De mener det er viktig at et slikt tilbud etableres i nært samarbeid med praksisfeltet. Foreløpig har de fått positive signaler fra ledelsen på Institutt for adferdsvitenskap angående videreutdanningen, men det er vanskelig for dem å si når et slikt tilbud kan være i drift på høgskolen. De jobber nå med å digitalisere et kurstilbud om epilepsi for bachelor i sykepleie- og vernepleie. Erfaringene derfra vil de bruke i det fremtidige videreutdanningstilbudet.

Les hele saken i Sykepleien.

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS