Er du mellom 12 og 16 år og har et søsken med sykdom eller funksjonsnedsettelse? Da vil Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo gi deg og en av dine foreldre tilbud om deltagelse i en digital støttegruppe gjennom et forskningsprosjekt. Målet med støttegruppen er å finne ut hva søsken trenger av informasjon og støtte som bror eller søster til en med en sjelden diagnose, og gjøre foreldre bedre i stand til å gi den støtten som trengs. Hensikten med forskningsprosjektet er å prøve å finne ut om digital støttegruppe har like god effekt som de gruppene der man møtes fysisk. Foto: sirtravelalot/ Shutterstock.com

Vil du delta i digital støttegruppe for pårørende søsken?

15.02.2023

Er du mellom 12 og 16 år og har en bror eller søster med en sykdom eller funksjonsnedsettelse? Da kan du og en av dine foreldre delta i et gruppetilbud som kalles SIBS-ONLINE. Tilbudet er digitalt og gis i forbindelse med et forskningsprosjekt.

Det er Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo som denne våren tilbyr nettbaserte støttegrupper for søsken til barn med sykdom eller funksjonsnedsettelse. SIBS-ONLINE er onlineversjonen av SIBS, et gruppetilbud som er utviklet av Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo og Frambu kompetansesenter for sjeldne diagnoser.

Hensikten med SIBS
Målet med SIBS er å finne ut hva søsken trenger av informasjon og støtte som bror eller søster til en med en sjelden diagnose, og gjøre foreldre bedre i stand til å gi den støtten som trengs. SIBS har vist svært lovende resultater når det gjelder å styrke kommunikasjonen i familier og bedre søskens psykologiske tilpasning. SIBS undersøkes nå i en stor nasjonal randomisert kontrollert studie (RCT), og er også igangsatt i 13 danske kommuner.

Tilgjengelig for alle
Siden SIBS-ONLINE er nettversjonen av SIBS, betyr det at du kan bo hvor som helst i Norge og ikke måtte reise for å delta. Du vil delta i samtalegruppe på nett. De ulike øktene i SIBS-ONLINE vil gjennomføres etter skoletid. Foreldre vil delta i grupper etter arbeidstid samme dag.

Forskningsprosjekt
Denne våren (uke 16-22) vil Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo gi deg og en av dine foreldre, tilbud om deltakelse i SIBS-ONLINE gjennom et forskningsprosjekt. Det vil si at du og din forelder må svare på spørreskjemaer før og etter gruppene. Forskerne prøver å finne ut om deltakere i nettversjonen har like godt utbytte som de som har deltatt i ordinær SIBS. Norge er et land med store avstander og et nettbasert tilbud til søsken kan gjøre at flere søsken kan motta lovpålagt støtte.

Er du interessert i å delta i grupper i dette forskningsprosjektet? Få mer informasjon og meld dere på her.  

Har du spørsmål, kan du sende dem til prosjektleder for søskenprosjektet, Torun Vatne, på mail tva@frambu.no.

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS