De evige tapasbrettene våre er en favoritt til kveldsmat eller middag til og med. Manchegoost med iberco og parmaskinke, valnøtter, oliven og kremostfylt chili i olje. Dette tror jeg man får tak i i nær sagt alle lands supermarkeder nå.

Ketogen på et annet språk – mange muligheter

Å spise ketogent på ferie – særlig i utlandet – er en av de største utfordringene på diettbehandling. Jeg hadde et eget punkt om det i det forrige innlegget, med korte tips, men det er sikkert behov for flere innspill. Etter å ha reist med jobb og på ferie og bodd i utlandet på ketogen diett, er råtipset følgende: Ikke prøv å gjøre som du alltid pleier.

I stedet for å lete etter måter å spise ketogent på i utlandet akkurat slik man gjør hjemme, så kan det være en idé å finne ut om, og i så fall hvordan, de spiser ketogent eller ekstremt lavkarbo, der man skal være på ferie eller reise.

Kanskje de har noen gode løsninger og tips man kan ta med helt hjem, til og med?

Jeg er blitt stor fan av å bake med fathead-deig. Basert på mandelmel, egg, mozzarellaost og kremost blir det alt fra små rundstykker til kyllingempanadas. Hele familien elsker dette!

Før du drar:
• Sjekk reiseråd- og regler for landet og finn ut om det du eventuelt har tenkt å ta med er lov å ta med gjennom tollen. Det er for eksempel ikke lov å ta med nøtter og frø hit til Australia. Så mine bakemikser fra Norge måtte pent bli hjemme da vi flyttet hit.
• Et enkelt Google-søk med navn på land og «ketogenic» kan være nok til å få opp flere tips, facebookgrupper, restaurant-forslag etc. Gjør deg kjent med lokalfolk i samme situasjon – det gjorde jeg!

Her får man kjøpt ferdig laget blomkålris som kan freses i smør og urter for å tilpasses ulike retter. Litt dyrt, men et veldig greit og kjapt produkt når man er lei av å lage mat.

Når du er ankommet:
Før du går til dyre helsekostforretninger, trål store supermarkeder – de fleste har egne seksjoner nå med helsekostprodukter eller hyllemeter med «fri for»-produkter. Der finner du sukkerfritt, glutenfritt og andre kategorier du måtte se etter. Bare husk at det ikke alltid stilles like strenge krav til såkalt «clean labelling» i utlandet som i Norge. Les innholdsfortegnelsene nøye!

Poppet gresskarfrø i klissete biter. Inneholder noe sukker, men to-tre biter til kaffe med fett i er faktisk innafor. Konge!

Tør du å spørre?
Ofte handler det om å stille de som jobber i en butikk, på et marked eller et spisested de rette spørsmålene – og om å tørre å stille spørsmålene. Særlig på restaurant er det mye å hente.
- Are you by any chance familiar with ketogenic diet or other ekstreme low carb diets?

Du merker veldig fort på svaret om de vet hva du snakker om. En sjelden gang vet de faktisk hva du er ute etter og kan gi råd. Ofte får du et tomt blikk, men det er verdt et forsøk?
Hvis de nøler og sier nei, kan du ta det neste skrittet og være mer spesifikk, eller du kan navigere deg i menyen og spørre dem om de kan undersøke om det brukes stivelse (starch) eller mel for å jevne sauser, eller sukker som tilsetning i retter. Hvis du ikke vil spørre der og da – ring på forhånd.

Eggs benedict (som er posjerte egg på brød med bacon og hollandaise) er veldig vanlig i flere land. I Australia er det ikke uvanlig å kunne velge eggetype, bytte ut bacon med røkelaks og at avokado inngår. Dropp brødet.

Sjekk menyen!
Som sagt – andre land har andre vaner. Gjett om jeg ble fornøyd da jeg oppdaget at de er litt over gjennomsnittet opptatt av avokado til stort sett alt i dette landet! Pluss at de er hjemlandet til systemet Fodmap, så det å be om noe «naked» - altså uten brød/ris/potet/pasta er helt innafor – da blir man ofte tilbudt et alternativ med sesongens grønnsaker eller en frisk salad. Hamburger og taco serveres gjerne i et «beger» av issalat. Det funker.

Sashimi-forrett ble ketogen da jeg spurte pent om majones ved siden av. Resten av ingrediensene fulgte med – som sagt, de digger avokado i dette landet.

Noe som frister? Spør hva som kommer med retten. Be om mer fett, om nødvendig. Kunden har alltid rett.

Kombucha helt uten sukker og karbohydrater, sjokolade med stevia og erytritol, ketogene frokostblandinger – det begynner å bli stadig mer vanlig.

Global keto-trend?
Visste dere at en av trendene som er spådd å styrke seg, kombinert med trenden «back to basic» i år, er delemat? Små, enkle retter, porsjoner på bordet som alle kan dele, ikke masse ingredienser, men plukk og miks. Det er bare å glede seg. Jeg ser til og med til min store skrekkblandede fryd at ketogen omtales som «den nye trenddietten» [VG 6/10/2018 eller VG forbruker. ]
Akkurat der bør vi være litt obs: mye lanseres nå som keto-ditt og keto-datt, uten å være spiselig for oss, så det gjelder å passe på.

Lykke til med planlegging av reisemål for 2019, ta med matglede som en del av opplevelsen, ikke en begrensning!

Les flere blogginnlegg
Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS