Ikke så lett å vite hva man skal tro når det hagler av påstander i mediene. (Faksimiler fra nettmedier 2017-2019)

Når behandlingen din er blitt en populær slankediett

Da jeg begynte på ketogen diett hadde nesten ingen hørt om den. Det var en sjelden behandlingsform, ikke engang nevrologen jeg prøvde å foreslå det for i 2008, kunne noe særlig om det, og avfeide meg med at det ville være som «å leve på bare olje og majones resten av livet».

Derfra gikk det via å være kronglete og vanskelig, noe man nesten bare kan klare å tvinge barn til å spise fordi de ikke kan lage annen mat selv, til å bli faktisk ganske smakfulle alternativer. Men sære greier.

Hele tiden var ketogen diett presentert med forbeholdet om at dette er en medisinsk behandling, og ikke noe du bør begynne med uten oppfølging av lege og klinisk ernæringsfysiolog.

Lavkarbo var til og med litt småteit og på vei ut, så å be om å få noe uten sukker, gluten eller karbohydrater på restaurant kunne noen ganger provosere. Av en eller annen grunn tar folk mat veldig personlig, nesten som musikk, hvis du ikke liker det de liker, så er det nærmest som å kritisere dem eller si at det de gjør er galt.

«Ketogen diett» på søketoppen
Uansett: Noe har skjedd. Fra å få fikle med de sære alternativene mine på kjøkkenet alene, og få medlidende blikk, opplever jeg å få forespørsler om oppskrifter fra folk uten epilepsi – og spørsmål om slanking. Her skulle jeg hatt en sånn emoji med oppsperra øyne.

Ifølge Google var spørsmål om ketogen diett på toppen av lista over mest søkte helserelaterte tema i 2018. (Foto: Faksimile fra internett)

Et kjapt søk i mediedatabasen Retriever viser dobbelt så mange treff på «ketogen diett» i norske medier i 2017 og 2018 som i 2015 og 2016. Hittil i år er det allerede dobbelt så mange treff som i 2018, og vi er ikke halvveis i 2019 ennå.

Ketogen diett er blitt trendy, dere. Det er blitt «den nye slankedietten», «superdietten» som hylles av kjendiser. (Faksimile: VG 13. mai i år)

Blir spurt om slankeråd
Så kommer all feilinformasjonen, advarslene i media, alle halleluja-historiene og alle de skuffa folka som har spist bacon og smør i tre måneder og er lei seg fordi de ikke går ned masse i vekt.

Så kommer spørsmålene til oss som spiser ketogent, og hva svarer vi da? For vi lever jo sånn. Og mange har god erfaring, holder matchvekta og vil egentlig ikke endre noe. Men samtidig er det viktig å holde tunga rett i munnen når folk ber om råd. For det er stor forskjell på ketogen diett som medisinsk behandling og som slankekur, tenker jeg.

Så når folk kommer og sier «du har jo spist sånn ketodiett lenge?» og vil vite mer, så er jeg veldig klar på at det mye som blir omtalt som «keto» når det egentlig er lavkarbo, høyprotein, paleo eller LCHF, så de må vite at ketogent kosthold er ganske spesielle greier.

Jeg ble med i en keto-Facebookgruppe for Australia for å finne informasjon om produkter her, men det viste seg å være for folk som slanker seg med ketogen diett uten å spise mye fett. Instruksen åpner med advarsel om utestengelse om man anbefaler å spise mye fett (fatbombs) på ketogen diett. (Faksimile: Facebook)

Hva er ketogen diett?
Jeg pleier å forklare dette: Keto innebærer å spise svært lite karbohydrater og redusert mengde proteiner og mye fett, slik at du forbrenner fett og er i ketose. Det er ikke enkelt.

Jeg sier at de også må være klar over at alt de hører og leser er påvirket av at keto hauses opp noe veldig nå, inkludert at det er leger og ernæringsfysiologer som er alt fra høylytte tilhengere til motstandere av ketogent kosthold, og det kan være veldig forvirrende.

Dessuten, forskningsresultater som beviser at man enten lever lenger eller kortere av ketogen føde, at fettet er bra for hjernen, har god effekt på Alzheimers og Parkinsons sykdom og påstander om effekt på kreft – veldig mye er bygget på forskning på mus, små pasientgrupper eller resultater innhentet over korte perioder. Lite vites om langtidseffekter på mennesker. Så, best å ikke ta alt for god fisk.

Men jeg er ærlig på at jeg føler meg sunn, at kroppen ikke føles som den er i fare på grunn av dietten etter nesten åtte år. Jeg mistenker at jeg ville vært i dårligere forfatning uten diettbehandling.
Jeg har imidlertid hatt den veldig betryggende oppfølgingen fra leger og ernæringsfysiologer, selvsagt.

Mine råd
Så dette er hva jeg sier når folk spør om slanking:
• Jeg anbefaler ikke friske folk å spise ketogent. Redusere sukker og stivelse, ja. Spise hardcore ketogent, nei. Det lukker unødvendig mange dører.
• Reduksjon av sultfølelse og blodsukkersvingninger kan oppnås uten å gå så drastisk til verks, bare velg råvarer med lav glykemisk indeks, som grovkarbo.
• Tenk at du skal legge om til en varig livsstil du trives med, ikke en periodisk slankekur.
• Ikke vær redd for fett, bruk riktige fettkilder som nøtter, frø, kjerner, avokado, majones og planteoljer, så holder du deg mett lenger og kolesterolet holder seg nede.
• Start med å snakke med legen din, ta blodprøver og få en full profil på hvordan det står til fysisk med kroppen før oppstart av dramatisk omlegging av livsstil.

Så må jeg si at jeg syns det er fint at ketogen diett er blitt in, for i jungelen av feilmerkede produkter som inneholder altfor mye karbohydrater og lite fett, så er det noen kjempegode, nye produkter som gjør livet enklere, bedre og ikke minst mer variert!

 

Les flere blogginnlegg
Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS