Hvitvinsgløgg, eller vin chaud, er fransk gløgg, og kan helt fint lages med sukrin, justeres med stevia, og er en veldig god og stemningsskapende aperitif til gjestene – eller til deg selv mens du lager julemat. Foto: Privat

Slik blir julematen ketogen

Ketogen diett er en behandlingsmetode mot epilepsi. Den brukes i tilfeller der det er vanskelig å behandle med medikamenter. Dietten inneholder mye fett og svært lite karbohydrater, og er en etterligning av kroppens reaksjon på faste. Diettbehandling ved epilepsi skal følges nøye av et medisinsk team, særlig ved oppstart. Vurdering av diettbehandling og gjennomføring av behandlingen gjøres ved Spesialsykehuset for epilepsi (SSE). Ketogen diett er en veldokumentert behandling, som kan gi god anfallsreduserende effekt. Snakk med legen din, dersom dette høres interessant ut for deg.

 

Nå er vi på vei inn i vår tiende jul med meg på ketogen diett, og da er det på sin plass med det glade budskap: Dette er en tid det passer bra å kose seg på diett!
Det er en tid for nøtter og fet mat, og med noen enkle grep kan man lage helt likestilte substitutter og modifiserte tilbehør – hos oss spiser alle flere av de sukker-, mel- og stivelsesfrie variantene.

Vi har allerede tjuvstarta, etter noen år i utlendighet er vi litt sultefôret på norsk julemat: både kaldretter og varmretter.

Vi begynte med to favoritter: Gravlaks med sennepssaus og røkelaks med eggerøre.
Jeg syns disse er veldig gode servert på fiberrikt brød, som nøttebrødet fra Diabetesforbundet – det er helt supert, med 2,3 gram karbohydrat per 100 gram og en ketogen ratio på 2,5:1.
Avokado hjelper på fettprosenten, ellers lager jeg en veldig smaksrik sennepssaus av ekte majones, smaksatt med sukrin, litt dijonsennep og eplesidereddik.
Eggerøre til røkelaks lager jeg med kremfløte.

Med så karbohydratfattig og fet frokost som nøttebrød, gravlaks, sennepssaus og avokado, var det til og med rom for litt sukrinmarsipan i sjokolade til kaffen etterpå. Foto: Privat

Til litt magrere kjøtt, som kalkun og kylling, juleskinke og annet, går det fint å lage sin egen versjon av Waldorf-salaten. Bare dropp druer, bruk kun et halvt, grønt eple og finsnittet stangselleri og miks med sukrinmelis og majones, eventuelt litt pisket krem, og masse hakkete valnøtter. 

Vi har også laget både pinnekjøtt og juleribbe i år. I seg selv er disse to helt finfine ketogent sett, men tilbehøret krever litt planlegging, men det er ikke noe hokuspokus – heldigvis! Foto: Privat

Til ribba unner jeg meg noen rosenkål, og så lager jeg en hjemmelaget surkål av spisskål, siden spisskål/sommerkål bare har 0,9 gram karbohydrat, mens vanlig hodekål inneholder 5,2 gram. 

Både surkål og fløtesaus (av fond og fløte) får tilført ribbefett/kraft før servering. Foto: Privat

Finsnittet kål går i gryte med karvefrø, eplesidereddik, salt og – igjen – sukrin i stedet for sukker og en redusert mengde revet eple. Det blir så mye bedre å lage surkål fra bunn, og kronen på verket er å helle over ribbefettet fra pannen rett før servering – det er helt himmelsk – hele familien elsker dette.

Medisterkaker er ikke så lett å finne uten karbohydrater, mine inneholder litt fra fløten og litt fra krydderet, ellers er de uten mel og stivelse. Foto: Privat

Vi pleier også å ha medisterkaker til ribbe. Jeg lager dem selv, av medisterdeig kjørt seig med salt først i kjøkkenmaskin, deretter spedd med egg, fløte og krydder og stekt i smør – verre er det ikke. Hvem trenger alt melet? 

Vossakorven fra Metervare – de har den på Meny – var den jeg fant i år med lavest karbohydratinnhold, den har 3,5 gram per 100 gram. Da tillater vi oss en snabb. Foto: Privat

Til pinnekjøttet trenger jeg vossakorv med lite karbohydrat. Når jeg lager kålrabistappe til alle, tar jeg til side biter av kålrabi til meg selv og moser med kraft fra pinnekjøttet og smør, sammen med kokt sellerirot i forhold ca. 1 del kålrabi til 2 deler sellerirot.

Når det gjelder alkohol, er det veldig forskjellig fra person til person om de drikker og hva de tåler. Særlig på ketogen diett er min erfaring at jeg tåler mindre alkohol enn før. Vær veldig varsom hvis du er vertskap, og forhør deg på forhånd.

Juleøl har jeg ikke tips om, men jeg syns noen av de sukkerfrie ciderne fra Grevens har både lavt innhold av karbohydrater og smaker ok. Den med eplesmak ligger litt høyt på karboinnhold, og vær klar over at julecideren finnes bare med sukker.

På polet er det greit å peile seg inn på vin som er merket sukkerinnhold under 3 gram per liter, si det til verten din hvis du får spørsmål eller ta med vin til juleselskap som du selv kan drikke.

Så var det den hvitvinsgløggen, da.

Kjøp en relativt billig tørr hvitvin, under 3 gram sukker per liter. Jeg valgte en pappkartong, for da kan jeg oppbevare overflødig gløgg på den til senere. Den holder noen dager i kjøleskap. Foto: Privat

Kok opp 3 dl vann med 1 kanelstang, 5 stjerneanis og revet skall av en sitron – bare det gule – og 50 gram sukrin. Når sukrinen er oppløst, tilsett vinen, og la det trekke, ikke koke, i 20 minutter. Jeg syns det ble litt lite søtt, det er jo tross alt gløgg, så jeg smaksatte med litt vaniljestevia. 

Her fra tidligere juler da det ble laget hjemmelaget sukkerfri konfekt og diverse julekjeks. Foto: Privat

Jeg må innrømme at jeg ikke er kommet til julekaker ennå, fordi jeg ikke er en julekakefan, men tre ting skal jeg ha til jul: Marsipan – og der er det flere sukkerfrie nå – og så er det multekrem på julaften, nam! Og så må jeg få bakt årets småkake, og det er stemt fram til å bli sjokolademakroner – med og uten sukker.

Husk: Alle skal kose seg, alle skal høre til, alle må føle tilhørighet ved bordet, ellers ramler de av dietten – og den er medisinen som holder hodet over vannet. God adventstid og god jul!

Juledessert? Pannacotta (fløtepudding, denne er med hvit sjokolade og vanilje) med bringebærsaus – alt sukkerfritt. Foto: Privat

For mer informasjon om ketogen diett, se Epilepsiforbundets informasjonsbrosjyre om ketogen diett.

Les flere blogginnlegg
Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS