GAMMAL? Herzog og medarbeidere var de første som fant en sammenheng mellom prematur overgangsalder og fokal epilepsi hos kvinner. De fant at 4 prosent av kvinner med fokal epilepsi kommer tidligere enn normalt i overgangsalder, mot 1 prosent i befolkningen ellers. Foto: Privat

Vi må snakke om overgangsalderen

Hvor mange kvinner med epilepsi vil si at hormoner påvirker sykdomsbildet? Jeg tipper ganske mange.
Hvor mange av dem er på vei gjennom eller skal gjennom overgangsalderen med epilepsi? Potensielt alle.
De burde vite det som kommer nå, men risikoen er stor for at de ikke får vite noe.

Generelt snakker vi ikke om overgangsalder i Norge. Min erfaring er at kvinner til og med seg imellom er mer ordknappe der enn når de snakker om menstruasjon. Enda det ikke er verken flaut eller skambelagt, det er helt naturlig og skjer med alle.

For oss er det i tillegg ille at epilepsi og overgangsalder verken blir snakket om, forsket på eller opplyst om, spesielt for dem som er i risikogruppene.

Jeg forstår virkelig ikke hvorfor.

Noen kjappe fakta som ingen informerer oss om:
• Kvinner med epilepsi, særlig de med fokal epilepsi og anfall knyttet til menstruasjonssyklus, har større risiko for å komme i tidlig overgangsalder enn normalbefolkningen.
• Veldig mange med epilepsi vil få økt anfallsfrekvens når de går inn i klimakteriet.
• Hormoner var for mange med epilepsi et problem allerede, og i årene før overgangsalder kan det bli veldig kaotisk.
• Søvnhormoner og kjønnshormoner påvirker for eksempel hverandre, begge deler påvirker for mange anfallsfrekvens- og karakter.
• Antiepileptika kan forstyrre benmetabolismen. I kombinasjon med østrogenmangel kan det ha betydning for senere utvikling av osteoporose og osteopeni.

Søker du på “overgangsalder” på nettsiden til Epilepsiforbundet får du null treff. Søker du på Facebook-sidene til Epilepsiforbundet og EpilepsiNett, er det heller ingen resultater.

Vi må snakke om at kvinner med og uten epilepsi kan møte spesielle problemer før, i og etter overgangsalderen.

 

I studien til Harden og medarbeidere viste det seg at 71 % av kvinnene som hadde hatt menstruasjonsrelaterte anfall fikk økt anfallsfrekvens når de nærmet seg klimakteriet. Etter menopausen derimot ble anfallene redusert. I deres studie ble en tredjedel av kvinnene bedre, en tredjedel verre og en tredjedel merket ingen forskjell på anfallene etter opphør av menstruasjonen. Utvalget var imidlertid veldig lite. (Skjermdump fra originalartikkelen “The Effect of Menopause and Perimenopause on the Course of Epilepsy” )

Hvorfor tar jeg opp dette nå?

Fordi jeg for rundt halvannet år siden begynte å tenke at menstruasjoner var mer uregelmessige, de varte lenger, blødninger og PMS-plager ble kraftigere og jeg fikk økte problemer med søvn. Noen ganger hoppet jeg over menstruasjoner.

Dette er forstadiet til overgangsalder – perimenopause. Det er litt tidlig, men ingen sa til meg at det kunne henge sammen med epilepsien.

I samme periode har anfallene økt i frekvens, 2-3 ganger hyppigere enn før, og endret karakter. Ingen sa til meg at det kunne ha med perimenopausen å gjøre.

Da jeg la min anfallskalender og sykluskalender ved siden av hverandre, pluss søvnoversikt, var det et mønster, over to år har det utviklet seg.

Etter litt undersøkelser, finner jeg som nevnt skuffende lite informasjon om dette fra de som burde informere i Norge.

Det lille som er gjort av internasjonal forskning, har flere steder vist en interessant sammenheng mellom produksjon av søvnhormon (melatonin) og østrogen, sistnevnte er ofte en anfallstrigger for kvinner. Melatonin dannes delvis i ovariene, egglederne. Økning i melatonin kan føre til nedgang i østrogen.

Det var flere spørsmål enn svar i materialet jeg fant.

Vi må spørre de rette folka hvorfor det forskes hårreisende lite på kvinner og hormoner.

Vi må spørre hvorfor så lite av det lille som gjøres av forskning på hormoner og kvinner, handler om epilepsi, når det har så mye å si.

Vi må spørre hvorfor det lille som blir gjort av forskning på kvinner og hormoner, ikke blir videreformidlet?

Jeg skjønner ikke at det skal være så vanskelig å kartlegge disse mønstrene?
Stille de rette spørsmålene og følge opp over lang nok tid hos mange nok til at man kan håpe å sitte igjen med noen svar.

Noen konklusjoner.

Noen gode råd.

Noen treff på “overgangsalder og epilepsi”.


Kilder:

Retningslinjer for behandling av kvinner med epilepsi - konsensusrapport fra Legeforeningen 2018
“Progesteronkrem – effektiv ved premenstruelt syndrom og klimakterielle problemer?” - Tidsskriftet Den norske legeforening, nr 6 2002.
“The effect of menopause and perimenopause on the course of epilepsy.” - Harden CL, Pulver MC, Ravdin L, Jacobs AR, Epilepsia 1999; 40: 1402-1407.
“Seizure frequency is associated with age at menopause in women with epilepsy”.- Harden CL, Koppel BS, Herzog AG, Nikolov BG, Hauser WA, Neurology 2003; 61: 451-455.
“Hormonal effects on epilepsy in women. Epilepsia” - Klein P and Herzog AG. 1998; 39(suppl.8): S9-S16.
“The Effect of Melatonin on the Ovaries” - 2011, Jaclyn Starr, Touro College
The Science Journal of the Lander College of Arts and Sciences
“Interactions between melatonin and estrogen may regulate cerebrovascular function in women: clinical implications for the effective use of HRT during menopause and aging” - 2008, Christopher G.Harrod, Bernard R.Bendok, H.Hunt Batjer.

 

Les flere blogginnlegg
Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS