coronavirus

Norsk Epilepsiforbund har begynt å få en del spørsmål om hvordan koronaviruset kan påvirke personer med epilepsi. Det er i øyeblikket ingen opplysninger om at mennesker med epilepsi er hardere rammet enn mennesker uten helsemessige problemer. Foto: Corona Borealis Studio/Shutterstock.com

Koronaviruset og epilepsi

18.03.2020

Her gir vi svar på ofte stilte spørsmål om epilepsi og koronaviruset, og hvilke forholdsregler personer med epilepsi bør ta. (Sist oppdatert 19/3)

(Artikkelen oppdateres fortløpende.)

Norsk Epilepsiforbund har begynt å få en del spørsmål om hvordan koronaviruset kan påvirke personer med epilepsi. I denne artikkelen svarer vi på de vanligste spørsmålene, ved hjelp av informasjon fra helsemyndigheter og fagpersoner.

Vil mennesker med epilepsi bli mer påvirket av koronaviruset enn andre?
For de fleste mennesker forårsaker koronavirus milde symptomer, og de kommer seg raskt etter noen få dager. Det kan forårsake mer alvorlige symptomer hos mennesker med svekket immunforsvar, eldre mennesker og dem med langvarige tilstander som diabetes, kreft og kronisk lungesykdom.

Det er i øyeblikket ingen opplysninger om at mennesker med epilepsi er hardere rammet enn mennesker uten helsemessige problemer.

Her er Folkehelseinstituttets liste over risikogrupper:
• Eldre (over 65 år)
• Voksne personer med underliggende kronisk sykdom som hjerte- og karsykdom (kardiovaskulær sykdom) diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk (hypertensjon)
• Personer som røyker, har muligens også en høyere risiko for alvorlig forløp av koronavirus-sykdommen

Du er i særlig risiko hvis du har kronisk sykdom i moderat eller alvorlig grad. For eksempel meget høyt blodtrykk eller astma, som ikke er velregulert med medisin. Hvis du er velbehandlet og har din kroniske sykdom under kontroll, tilhører du IKKE en risikogruppe. Hvis du er i tvil om hvorvidt du er i spesiell risiko eller har bruk for rådgivning, anbefaler vi at du snakker med din behandlende lege.

Hvis jeg får koronavirus, kan det utløse et anfall?
Vi har ingen opplysninger om at koronavirus utløser anfall hos personer med epilepsi. Noen mennesker med epilepsi opplever likevel at de er mer tilbøyelige til å få et anfall, når de er syke eller utilpass.
Det er viktig at du fortsetter å ta epilepsimedisinen din som vanlig ved enhver sykdom.

Hvis jeg må i karantene, hvordan får jeg medisinen min?
Helsemyndighetene råder i øyeblikket personer som kan ha vært utsatt for koronavirus, til å gå i karantene. Hvis du må det, bør du tenke på hvordan du får medisinen din. Du kan få en venn eller et familiemedlem til å hente ut resepten din for deg. Eller du kan be om at apoteket leverer medisinen hjem til deg.

Kan det bli mangel på epilepsimedisin?
Legemiddelverket har lang erfaring med å håndtere legemiddelmangel i Norge, og nå har de fått nytt regelverk som gir dem bedre virkemidler til å håndtere situasjonen. Så langt har de fleste pasienter fått den behandling legen har bestemt.

Helsemyndighetene har inngått avtale med de tre store legemiddelgrossistene i landet om utvidelse av beredskapslagrene av legemidler til bruk i allmennhelsetjenesten. En del viktig epilepsimedisin er omfattet av denne avtalen. 

I tillegg er diazepam og midazolam med på listen over legemidler som er omfattet av beredskapsplikt. 

Covid-19-epidemien kan føre til økt behov for legemidler og mindre produksjon, noe som vil kunne gi utfordringer med legemiddelforsyningen for mange land. Legemiddelverket følger situasjonen nøye og har som sagt et godt samarbeid med grossistene.

Er Norsk Epilepsiforbund stengt?
Nei. De fleste i administrasjonen jobber hjemmefra, men vi tar imot henvendelser som normalt, både på telefon, mail og Facebook.

Arrangementene våre er imidlertid påvirket av denne situasjon. Vi har vært nødt til å avlyse tillitsvalgtsamlingen vi skulle hatt i slutten av mars, og både sommerens familieleir og ungdomsleir er også avlyst.
Det er vanskelig i dag å vite hvordan situasjonen vil påvirke våre arrangementer senere på året. Vi oppfordrer alle til å følge med i utviklingen omkring planlagte arrangementer via aktivitetskalenderen på nettsiden vår, og på lokalforeningenes Facebook-sider, eller ved å ta direkte kontakt med arrangørene ved eventuelle spørsmål.

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS