Ola vant arbeidsrettssak om epilepsi

22.11.2018

I Nedre Romerike tingrett ble Feiring Asfalt dømt til å gi Ola tilbake hans tidligere stilling som hjullastfører på asfaltverket. Epilepsidiagnosen var ikke et gyldig grunnlag for å si han opp, mente retten.

Ola Opsahl (32) er tilbake i jobb på asfaltverket i Lørenskog. Over en lang periode har han jobbet på laboratoriet tilknyttet verket. Han kaller det repeterende og monotont arbeid. Det er ikke særlig tilfredsstillende for han at resultatet av jobben kommer ut på et A4 skjema - han savner praktisk arbeid. Nå har han vært mekaniker og reparatør en stund, og for ikke lenge siden startet han opp med sin vanlige arbeidsoppgave, som er å kjøre hjullaster på asfaltverket.

Oppsigelse begrunnet med epilepsi

– Kollegaene her på verket er nesten som en familie for meg. En annen ting jeg elsker med jobben min er å reparere en motor og se at den fungerer etterpå, sier Ola med lidenskap i stemmen. 

Det har ikke vært lett for Ola å få tilbake sin gamle jobb. For to år siden fikk han et anfall på vei hjem fra jobben. Han ble hentet i ambulanse og innlagt på sykehus i fem døgn. Ola hadde fått epilepsi. Etter at han startet medisineringen har han ikke hatt flere anfall. Arbeidsgiver ga Ola tilrettelagt arbeid i laboratoriet og partene var enige om at han ikke kunne jobbe som maskinfører. Et år senere får Ola tilbake førerkortet. Den entusiastiske hjullastføreren ønsket å komme tilbake til sin stilling som maskinfører. Det ønsket ikke arbeidsgiver.

– Legen min fortalte i møter med arbeidstakersiden at jeg da var (og fortsatt er) friskere enn noen gang. Jeg hadde blitt medisinert for en diagnose jeg ikke visste jeg hadde. I flere år har jeg kjørt hjullaster, uten medisiner, men sannsynligvis med epileptisk aktivitet. Ingenting hadde gått galt. Dessuten mente de jeg var uskikket til å kjøre hjullaster fordi det var en risiko for at jeg skulle få et epileptisk anfall. Arbeidsgiver sa jeg ikke var skikket til å kjøre hjullaster i 40 km/t på lukket område når myndighetene hadde sagt at jeg kan kjøre med barn i baksetet eller i trafikken i 110 km/t på motorveien. Det er en logikk jeg ikke forstår, forklarer Ola.

På tross av møter med fastlege, fagforening og Epilepsiforbundet kom ikke Ola og arbeidsgiver til enighet. Kort tid etter ble Ola oppsagt fra stillingen som maskinfører. Arbeidsgiver ville endre stillingen til at han jobbet i laboratoriet. Epilepsi var begrunnelsen for endringsoppsigelsen. Ola gikk rettens vei da han ikke fikk komme tilbake til sin gamle jobb. Han vant saken og fikk oppreisning.

Lite vilje til samarbeid

– Du mottok ikke mye tilrettelegging. Hvilke tiltak kunne blitt gjort?

– Det er mulig å produsere asfalt på asfaltverket uten å kjøre hjullaster, ved å styre verket foran en PC skjerm. Jeg var også villig til å jobbe som verksoperatør eller reparatør. Dette ble det ikke gjort forsøk på da det ble sett på som farlig. Det ble blankt avvist. Ingen har villet forhandle noen ting.

I 2016 meldte Ola seg inn i Epilepsiforbundet.

– Så fort jeg tok kontakt med Epilepsiforbundet fikk jeg råd i saken. Senere har også Jørn Mandla Sibeko (assisterende generalsekretær, journ.anm) stilt opp i alle møter.  Det har vært en veldig god støtte. Når du står i en sånn sak er man et lite menneske mot et stort konsern. Det er veldig bra å ha mest mulig kompetente folk bak ryggen din, sier Ola.

Har du lest denne saken? Mette Estep fikk gjennom høyere grunnstønad for ketogen behandling. 

Hjelp oss å spre kunnskap

Vi vil dekke kunnskapsbehovet rundt epilepsi ved å gi god og riktig informasjon til de som trenger det.
Meld deg inn i Epilepsiforbundet og støtt det viktige arbeidet.

Bli medlem

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS