Kvinnelig og mannlig forsker i arbeid i laboratorium

– Vi er svært fornøyde med kvaliteten på årets søknader, og prosjektene som det er søkt om forskningsstøtte til, sier generalsekretær i Epilepsiforbundet Sissel Karin Haavaag. Foto: Matej Kastelic/Shutterstock.com

Vi gir 300 000 til epilepsiforskning

01.04.2020

Norsk Epilepsiforbund har nylig gitt 300 000 kroner til tre epilepsirelaterte forskningsprosjekter gjennom sitt forskningsfond. Alle prosjektene har fått en støtte på 100 000 kroner hver.

– Forskningsfondet har et frittstående styre som velger ut prosjektene basert på vurderinger om blant annet kvalitet og behov, forteller generalsekretær i Epilepsiforbundet Sissel Karin Haavaag. – Vi er svært fornøyde med kvaliteten på årets søknader, og prosjektene som det er søkt om forskningsstøtte til. Det var tre søkere, og alle søkerne er godt kvalifisert til å motta støtte.

En av forskerne som har fått støtte, skal forsøke å oppdage nye genetiske årsaker til fokal, behandlingsrefraktær epilepsi, og etablere en plattform for persontilpasset behandling for pasienter med somatiske mutasjoner som årsak til sykdom. Begrepet somatiske mutasjoner viser til nyoppståtte forandringer i DNA som oppstår i fosterlivet etter befruktning.

En annen av forskerne skal undersøke hva som foregår i gliacellene under utviklingen av epilepsi når det gjelder epigenetikk (mekanismer som styrer hvilke deler av genomet som blir brukt) og genekspresjon (hvilke gener som blir brukt). Gjennom dette håper forskerne å kunne finne frem til helt nye strategier for behandling av epilepsi og kanskje kurere epilepsi.

I det siste prosjektet som har fått støtte, skal forskerne undersøke forekomsten av og karakteristika ved krampeanfall og epilepsi i forbindelse med en spesiell form for blodpropp i hjernen (cerebral venetrombose). Dette er en del av et større prosjekt som går ut på å klartlegge denne typen blodpropp i Norge.

Visste du at når du melder inn et familiemedlem går hele kontingenten til forskning?

Du kan også støtte Epilepsiforbundets arbeid eller epilepsirelatert forskning uten å være medlem, ved å gi et enkeltbidrag.

Bidra til epilepsiforskning

Med støtte fra medlemmene gir vi hvert år midler til forskning innenfor epilepsi.
Hjelp oss å fremme viktig forskning.

Bli medlem

Share Share Share

På denne siden brukes informasjonskapsler ("cookies") til å få statistikk over bruk av sidene våre og for å gi ekstra funksjonalitet til deg. Vi kan også bruke cookies i forbindelse med markedsføring av våre produkter og tjenester. Ved å fortsette å bruke siden bekrefter du at du godtar det.

Design: Tenk Kommunikasjon // Utviklet av Imaker AS